Hasan Borazan 93 yaşında iken vefat etti. Bombacı Kazım Çavuşun mezarını kazan, bilen ve gösteren tek kişiydi.

Bombacı Kazım Çavuş' un Çanakkale' deki rolü kendi köyünde Çanakkale Gazisi olarak bilinse de neden "Bombacı" dendiği pek bilinmiyordu. Mehmet Serez' e ismini ve fonksiyonu anlattım, notunu aldı ve bir müddet sonra neşrettiği kitabında yer vermiş. Hayrabolu nüfusundan bir resmini bulup kitabına koydu. Mezar yeri bilinmiyordu. 1946 yılında köylüler oy vermek için jandarma nezaretinde Susuzmüsellim Nahiyesine götürüldüğü gün Bombacı vefat ediyor, mezarını köyde kalan çocuk yaşta gençler kazıp gömüyor. O yıllarda isim yazmak yazdırmak pek moda değil. Gençler mezar taşı olarak buldukları horasan taşını başına dikiyorlar.

Yıllar sonra değeri anlaşıldı ama mezar yeri neredeydi? İşte o gün mezarını kazan gençler arasında yaşı 15 olan Hasan Borazan vardı. Ahmet Topal kendisine sık sık gelen Hasan Borazan'a konuyu açtı, Borazan, "Yerini biliyorum, o gün ben de oradaydım" deyince ikisi mezarlığa gidip yerini gösteriyor. Daha sonra Ahmet Topal konuyu bana anlattı, sonra birkaç arkadaş (Ali can, Ali Erden) mezarlığa gidip fotolarını çektik.

Köy Muhtarı Osman Uysal, Köy Dernek Başkanı Adil Bilsel Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım Beye gidip anıt yapılmasını talep ediyorlar. Kültür Müdürü Ahmet Hacıoğlu'na görev veriliyor ve aşağıda gördüğünüz anıt - mezar sanırım Hayrabolu Belediye Başkanı Osman İnan' ın ilgisiyle yapılıyor.

Hasan Borazan ilk ve son şahit olarak bugün vefat etti, 17 Şubat Öğle namazını müteakiben aynı mezarlığa defnedilecektir.

NOT: Tarihi yönü olduğu için biraz uzunca anlattım. Bazı noksamlarım olabilir. Kusura bakılmasın. Köyümüzün başı sağ olsun.