Süleyman Çelebi' nin ruhuna fatihalar olsun. 1351 yılında Bursa' da doğdu. Yazdığı mevlit ile Türklerin dini hayatında büyük bir çığır açtı.

yazımıza Miraç Kandiliniz Kutlu Olsun, diyerek başlayalım. Kandilere kafa tutan bilim adamı kisveli hiçbir kişi gerçek ilim adamı değildir. Kur'an' da yoktur diye kurdukları cümlelerin tamamı palavradır maksatlıdır.

Geçelim... 

Kandillerin sayısı 5' dir; Mevlit Kandili, Regaip Kandili, Miraç Kandili, Beraat Kandili ve Kadir Gecesi; ayrıca Aşure günlerimiz de canlı, diri, aktif olarak kutlanmaktadır.  

Kandillerden Miraç ve Kadir olanları ayetlerle sabittir. Miraç gecesi İsra suresi birinci ayetiyle, Kadir gecesi de Duhân / 3 ve Bakara /185 ayetleriyle vaaz edilmiştir.

Mevlit kandili, Peygamberimizin doğumunu anlatır. Buna, Kur' an' da yok diyoruz ama başta kendi doğum günlerimiz olmak üzere birçok ünlüyü mumlarla kutlarkan sıra Peygambere gelince ess geçmeye bayılıyoruz.  

Regaip kandili, Peygamber Efendimizin ana rahmine düştüğü gece anlamında kutlanır. Bu da şiddetle eleştiriliyor; nerden bilecek imişiz? Herhalde bebeklerin dünyaya gelişlerine ait kız çocukları için 9 ay, erkek çocukları için 9 ay 10 gün gibi bilimsel verilere sahip değiliz.

Beraat kandilinin konusu nedir?

Yüce Allah' ın dünya semasında rahmetiyle tecelli ettiğine inanılır ve geceyi Müslümanlar bu geceyi ibadetle geçirmeye gayret ederler. Bilindiği gibi kandil gecelerinde Kur'an okunur, hadisler okunur, dini sohbetler yapılarak günahların bağışlandığı, bağışlanacağına dair bilgiler verilir.

Kandil gecelerinin sayısının 5 değil daha fazla olmasını dilerim. İnsanların kandil bahanesiyle  camilerde, mescitlerde, dergahlarda ve hatta kahvelerde bir araya gelip dostluklar kurması fena bir şey mi? Evlerde hanımlar lokmalar pişiriyor, çeşitli hazırlıklar yaparak konu komşuya ikramlarda bulunurken çocuklar da hediyelerini alarak kandillerin tadını tuzunu çıkarıyorlar. Din böyle yaşanır. Din, toplum hayatına böyle sokulur. Birçok insanın, 3 aylar gelsin ben de namaza başlayacağım dediğine çok defa şahit olmaktayız.

Kandil gecelerinin özünde iyilik, komşuluk, dostluk, ibadet ve sevgi varsa bundan korkmayalım. Tarlaya tohum serpiştirilmesi gibi o gece güzellikler etrafa saçılır, dargınlıklar varsa insanlar barışır, barıştırılır. Yani kandiler baştan sona hep insancıldır, toplumcu bir ruh zerk edilir. 

Kandillerden rahatsız olmak yerine onun feyzinden, bereketinden, nurundan niye müstefit olmayalım? 

NOT: Kandil gecelerinin sayısı ha 5 olmuş, ha 50... Dini açıdan hiçbir sakınca yok, kısıtlama yok. "Allah' ı anın... Allah'ı çokça zikredin... Yer gök her şey Allah' ı tesbih eder... Peygambere itaat ediniz" gibi o kadar çok ayet var ki, sadece bu ayetlerin varlığı bile kandil gecelerinin ruhsatlı olduğuna delalet eder.

Milleti; camiden uzaklaştırmak, ezana, namaza, abdeste yaklaştırmamak için koparılan yaygaraları dikkat almayın ve onları elinizin tersiyle de boşluğa itiverin.

Miraç kandiliniz kutlu olsun.