Sınav döneminde çocukların kaygılarını azaltmak için ailelerin yapabileceği basit ama etkili adımlara dikkat çekti.

Sınav dönemlerinin yaklaştığı şu günlerde, sınav kaygısı birçok çocuk ve gencin karşılaştığı önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanı Dr. Begüm Demirci Şipka, bu konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda sınav kaygısının, belirli bir düzeyde doğal olduğunu ancak yoğun yaşandığında çocukların performansını olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. Dr. Şipka, sınav kaygısıyla baş etme konusunda ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.

Dr. Şipka, sınav kaygısının genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklanabileceğini belirterek, özellikle ailenin sınava yaklaşımının bu durumu artırabileceğini ifade etti. “Aile sınava gereğinden fazla önem veriyorsa, sadece sınav sonucuna odaklanıyorsa ve çocuk üzerindeki baskıyı artırıyorsa, bu durum kaygının yoğunlaşmasına neden olabilir,” dedi. Dr. Şipka, bu süreçte çocukların hayatında sadece sınavın konuşulmasının ve diğer ilgi alanlarına zaman tanınmamasının da kaygıyı artırabileceğini belirtti.

Ailelerin sınav sonucundan ziyade çocuğun sınava hazırlık sürecindeki çabasını takdir etmesinin önemine değinen Dr. Şipka, çocukların hobilerine zaman ayırabilmelerinin sınav kaygısını azaltıcı bir etkisi olabileceğini söyledi. “Bu hobiler bir spor dalı, müzik enstrümanı ya da satranç gibi faaliyetler olabilir. Bu tür aktiviteler, hem kaygıyı yönetmede hem de sınav performansını artırmada yardımcı olabilir” diye ekledi.

Dr. Şipka, kaygının çok yoğunlaştığı ve çocuğun sınav performansını ciddi şekilde etkilediği durumlarda profesyonel yardım alınmasını önerdi. “Çocuğun dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlüğü ya da başka bir kaygı bozukluğu olup olmadığının değerlendirilmesi için bir çocuk psikiyatrisi uzmanına başvurulması faydalı olacaktır” dedi.


 

Editör: Fatih ERGE