Trakya Rumeli Balkan dernekleri federasyonunca tertiplenen Namık Kemal Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı MÜBADELENİN 101.YILI ETKİNLİKLERİ’’ kapsamında ‘’Yapımcısı Doç. Dr Nurdan Tümbek Tekeoğlu ,Yönetmenliği Orhan TEKEOĞLU ve Bodrum Giritliler Derneği Başkanı Zehra Denizaslanı ve ailesinin göç hikayesini anlatan ‘’PARAMPARÇA BELGESEL’’ gösterimi ve Doç. Dr Neval Konuk Halaçoğlu’na ait MÜBEDELEDE SON DEFA KİLİTLENEN KAPILAR RESİM SERGİSİ açılışı yapıldı, sergi 3 gün Namık kemal üniversitesi sergi ve fuaye salonunda ziyaretçilere açık olacaktır.
Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük salonunda yapılan etkinliğe Tekirdağ halkı ve Öğrenciler ile öğretim görevlileri tarafından katılım çok yoğun oldu, Belgesel gösterimi yapılmadan önce Trakya Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Nihat EFE yaptığı konuşmada;
‘’24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması’nın ardından, Türkiye’de veya Yunanistan’da doğup büyümüş yüz binlerce insan, hükümetler arası protokol gereğince, mecburî nüfus değişimine tabi tutularak doğdukları toprakları terk etmek zorunda bırakılmışlardır.
Yunan ve Türk tarihçiler 1920’lerin tüm tarihî olaylarını kendi milliyetçi ideolojileriyle değişik düzeylerde tahrip etmiş ve hâkim siyasî ideolojiye hizmet eden bir tarihçilik anlayışı benimsemişlerdir. Bu bağlamda, savaşlardan ve nüfus mübadelesinden etkilenen yaklaşık 2.000.000 insanın hikâyesi, iki ülkenin tarihinde siyasî iktidarların ideolojik amaçları doğrultusunda ya “hatırlanmış” ya da“ unutulmuştur”
Yaşadığımız bu topraklarda, yaşayanların %90 dersek abartmış olmayız, mübadele ile veya öncelerinde Balkanlardaki karışıkları önceden görerek canlarını kurtarmak için ana vatanlarına ,Türkiye’ ye göç etmiş muhacir yada mübadil torunlarıdır. Bende anne tarafı Mübadil, baba tarafı muhacir bir ailenin çocuğuyum, yani mübadil torunuyum. Dedemin mezarı ise Balkanlarda kaldı, nerede olduğu dahi bilemiyoruz.
Bu nedenle kuruluşunda şahsımın ve bizler gibi birçok dernek başkanı ve stk temsilcisi arkadaşımızın emeği olan Namık Kemal Üniversitemizin Balkan araştırmaları merkezince Tekirdağ il hudutlarında bulunan Mübadele ile gelmiş olan mübadillerin hayatta olan 2 kuşaklarını tespit ederek, yaşadıkları hayat hikayelerini kendi ağızlarından kayda alınarak, gelecek nesillere arşiv oluşturulmalıdır. Bu konuyla ilgili Federasyon olarak her konuda destek olmaya hazırız.
Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Murat Taşan, ‘’mübadele ve Türk toplumunun Bulgaristan, Yunanistan, Romanya gibi Balkan ülkelerinden zorunlu göçlerini üniversite bünyesinde tarihsel olarak anlattıklarını, yeni nesilin, atalarının tarihte yaşadığı zorluk ve mücadelenin bilinciyle yetiştiklerini vurguladı. Hüzünlü başlayan program, Tekirdağ Halk Müziği Sevenler Derneği başkanı Saffet Acat ve korosunun Rumeli türküleri ile mutlu bir şekilde sona erdi.
Dilek ve temenniler bölümünde geçilerek Trakya Rubafed başkanı Nihat EFE ve NKÜ rektör yardımcısı Prof.Dr Murat Taşan Paramparça belgeseli yönetmeni, yapımcısı,ve emeği geçenlere Plaket takdimi yapıldıktan sonra ayrıca Başkan EFE tarafından Mübadelenin 101.yılı etkinliği kapsamında ev sahipliği yaparak üniversitenin salonu ve imkanlarını sunan rektörümüz Sayın Prof. Dr Mümin ŞAHİN’e Sayın Rektör yardımcısı Prof. Dr Murat Taşan’a, Ayrıca Mübadelede Son defa kilitlenen kapılar resim sergisi ile destek veren Doç. Dr Neval KONUK hanımefendiye, Paramparça belgeseli yönetmeni Orhan TEKEOĞLU’ na, Belgesel Yapımcısı Doç. Dr Nurdan Tümbek TEKEOĞLU ile Bodrum’dan kalkıp davetimize katılan Bodrum Girit Mübadilleri Derneği Başkanı Zehra DENİZASLANI ve salonda katılan tüm protokol üyelerine, dekanlara, öğretim üyelerine, resmi kurumların yetkililerine, NKÜ öğrencilerine, basın mensuplarımıza, tüm Tekirdağ halkına teşekkür ederek,
Sözlerimi burada bitirirken, Allah bir daha bu millete mübadeleyi yaşatmasın. Etkinliğimize katılan herkese teşekkür ederim. Dedi.