Türkiye'de kadın cinayetleri devam ediyor. 2023 yılında 315, 2024 yılının ilk 6 ayında ise 205 kadın yaşamını yitirdi. Bu kadınların çoğu kendi eşleri, sevenler ya da yakınları tarafından öldürüldü.

Son olarak, Süleymanpaşa'da yaşanan bir olayda, Elif Yörük, kendi eşi tarafından katledildi. CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Özlem Dömeke, yaşanan trajediler karşısında derin üzüntü duyduklarını belirtti.

Dömeke, "Kadınların can güvenliği için acil çözümler gerekiyor. Hükümet, İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönmeli, kadın haklarını koruyucu yasaları etkin biçimde uygulamalı ve kadın cinayetlerine verilen cezaları artırmalıdır" dedi.

Kadın cinayetlerinin önlenmesi için atılacak adımların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNÜN'

CHP Süleymanpaşa İlçe Kadın Kolları Başkanı Özlem Dömeke yazılı basın açıklamasında: 

"2023 verilerine göre 315, 2024 ilk 6 ay verilerine göre 205 kız kardeşimiz, sahip çıkılmadığı ve korunmadığı için erkek terörüne kurban gitti. Öldürüldü, katledildi.

Dün de ilçemizde yine bir kız kardeşimiz Elif Yörük, 'DİM Hayat Arkadaşım' dediği çocuklarının babası, kocası tarafından canice katledildi.

Dün kaybettiğimiz Elif ve birçok kadın cinayetinde olduğu gibi, katiller çoğunlukla kadınların kocaları, sevgilileri, babaları, erkek kardeşleri... Yani bu hayatta yanlarında kendilerini en güvende hissetmeleri gereken erkekler! Ama ne yazık ki o erkekler, onların katilleri oluyor ve onları hayattan koparıyor.

22 Yıldır bizi yöneten AKP Hükümetinin, bilinçli bir şekilde ilmek ilmek işlediği kadını sosyal ve ekonomik alanda ve hatta aile içinde değersizleştirme politikası, ne yazık ki toplumun bir kesiminde karşılık buluyor ve acı meyvelerini veriyor.

Hemen her gün bir kız kardeşimiz erkek terörüne kurban gidiyor. Bir gece yarısı alınan baskın kararla, can güvenliğimizin sigortası İstanbul Sözleşmesini kaldıran AKP Hükümetine sesleniyoruz. Kadınların Can Güvenliğini Korumak için;

  • en kısa sürede İstanbul Sözleşmesine geri dönün,
  • kadın haklarını düzenleyen yasaları eksiksiz uygulayın,
  • Kadın Cinayetlerinde verilen cezaları ağırlaştırın ve indirim uygulamayın.

Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına göre, her bir Türk Vatandaşının canı da malı da Devletin güvencesi altındadır. Kadınların Canını Güvence altına alın.
Çünkü biz artık ölmek istemiyoruz."

Editör: Fatih ERGE