Röportaj: Betül ALTINSOY
Nigar Hanım, öncelikle hoş geldiniz. Bu güzel röportaj için şimdiden teşekkür ederim. Dilersiniz sorularımıza geçelim.
Nigar KAYA kimdir?
Hoş buldum. Asıl ben teşekkür ederim. Nigar KAYA hayata biraz geç kaldığını düşünen, bir kadın, hemşire, yazar, şair ve en çok da etrafında pervane olduğu oğluna ömrünü adamış bir anne. Kendimi bulmam çok uzun zaman aldı ancak şu an ki benden çok memnunum. Hayatın anlamını, nerede durup, nerede yürümem gerektiğini yeni yeni anlamaya başladım. Ve bu hayatını kitaplarıyla renklendiren çiçeği burnunda bir yazarım.
Öğrencilik dönemlerinizde almış olduğunuz edebiyat derslerinin yazar kimliğinizin oluşmasında etkileri oldu mu?
Olduğunu düşünmüyorum. Çünkü benim yaşadığım tecrübelerimden yola çıkarak şunu söylemeliyim ki bir işte başarılı olmak istiyorsanız sevmeniz gerekiyor. Ders olarak ve amacınızın notların olduğu derslerin etki etme olasılığı şahsen bana göre yeterli değil. Ancak en başarılı olduğum ve en sevdiğim dersin de Türkçe olduğunu söylemeliyim. Edebiyat uçsuz bucaksız bir konu. Benim edebiyata aşkım edebiyatçılar, kitaplar sayesinde oldu ve geç olsa da yazarlara hayran olduğumu keşfettim.
İlk okuduğunuz satın aldığınız kitap neydi?
Okul yıllarımda almışımdır ama hangi kitap ilk aldığım kitaptı hatırlamıyorum. Kütüphane üyeliğim vardı ve genelde kitaplarımı oradan temin ediyordum. O kadar çok kitap okudum ki isim vermem güç olur. Zaten kişiyi etkileyen kitapların akılda kalacağını düşünüyorum. Mesela Piraye, Sefiller, Serenad, Meyra ve bazı klasikleri çok beğendim. Yeni yazarlarımızdan da beğendiğim çok eser vardır.
Yazmak isteyen ancak nasıl yazmaya başlaması gerektiğini bilmeyenler için tavsiyeleriniz var mı?
Öncelikle gerçekten bu işi sevip istiyorlar mı bunu düşünmeleri lazım. Araştırıcı ve gözlemci olmanın yanında kelime hazinesinin de zengin olması gerekiyor ki; bunun için de en önemli etken kitap okumak. Ben hâlâ kendimi çok eksik görüyorum ve hâlâ okuyorum. Evet önemli diğer konu da hangi yol haritasını çizmeleri gerektiği. Çünkü benim bunca zaman yazamamanın daha doğrusu kitaplarımı çıkartamamamın sebebi de bu konuda bilgi sahibi olamamamdan kaynaklıydı. Güvenilir bir yayınevi ya da bir yazar olan meslektaşlarımla iletişime geçtiklerinde bilgi sahibi olacaklarını düşünüyorum. Sırf izleyeceği yolu bilmedikleri için ne cevherler kilitli sandıklar içinde kalıyor. Yeter ki adım atsınlar, o, bize koşarak zaten geliyor. Hayallerinin peşini asla bırakmasınlar.
Edebiyatla ilgili faaliyetler hakkında neler düşünüyorsunuz? Bu konudaki faaliyetlere katılma imkânınız oluyor mu sıklıkla?
Kesinlikle faaliyetler olmalı çünkü kısmet gayrete âşıktır. Çalışmadan, tanıtmadan kitaplarınız kimsenin kucağına gökten zembille inmeyecek. İmkânlara gelince elbette ilgi alanınız neyse, o imkânlarla buluşmamız da çok geç kalmıyor. Şiir dinletileri, konferans ve imza günleri gibi etkinliklerle, çok sık olmasa da okuyucuyla buluşmaya çalışıyoruz.
Son yüzyıl yazarlarından en çok hangisini beğeniyorsunuz?
Joses SARAMAGO, Sinan AKYÜZ, Zülfü LİVANELİ, Ali LİDAR (Şair), Ahmet Günbay YILDIZ, Hikmet Anıl ÖZTEKİN ve saymakla bitiremeyeceğimi düşündüğümden buraya üç nokta koymak istiyorum. Gerçekten çok beğendiğim başarılı yazar oldukça fazla.
Vakit ayırdığınız için teşekkür eder, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
Rica ederim. Ben teşekkür ederim