Politika

Yontar: Köy Enstitüleri Aydınlık Türkiye’nin Temelidir

CHP’li Nurten Yontar, Köy Enstitüleri’nin 85. yılı dolayısıyla yayımladığı mesajda bu kurumların Cumhuriyet devrimlerinin simgesi olduğunu vurguladı.

Abone Ol

“Cumhuriyet’in En Değerli Aydınlanma Projesi”
CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, Köy Enstitüleri’nin 85. kuruluş yıl dönümüne ilişkin yayımladığı mesajda, bu kurumların Cumhuriyet’in eğitim tarihindeki yerini ve önemini hatırlattı. Yontar, “17 Nisan 1940’ta İsmet İnönü’nün himayesinde, Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’un çabalarıyla kurulan Köy Enstitüleri, sadece öğretmen değil; düşünen, sorgulayan ve üreten bireyler yetiştirmiştir,” dedi.

Eğitim ve Üretimi Birleştiren Model
Köy Enstitüleri’nin Anadolu’da tarımı canlandırdığını belirten Yontar, kısa sürede 15 bin tarlanın üretime kazandırıldığını, 75 bin fidanın toprakla buluşturulduğunu hatırlattı. “Bu kurumlar, halkçı eğitim modeliyle hem toprağa hem de topluma ışık tuttu,” dedi.

Anadolu Aydınlanmasının Mimarı Oldular
Yontar, Fakir Baykurt, Talip Apaydın, Mahmut Makal, Ümit Kaftancıoğlu gibi birçok önemli yazar ve aydının Köy Enstitülerinde yetiştiğini ifade ederek, “Bu sistem yalnızca eğitim değil; kültür, tarım ve sağlık alanlarında da kalkınmanın öncüsü olmuştur,” diye konuştu.

“Cumhuriyet Öğretmenlerine Minnet Borçluyuz”
Demokrat Parti iktidarı döneminde 1954’te kapatılan enstitülerin etkisinin bugün dahi sürdüğünü belirten Yontar, mesajını şöyle tamamladı:
“Cumhuriyet devrimlerinin en kıymetli miraslarından biri olan Köy Enstitüleri’ni saygıyla anıyor; birikimlerini bugüne taşıyan tüm yürekli öğretmenleri ve emekçileri sevgiyle, ebediyete intikal eden cumhuriyet öğretmenlerimizi rahmetle anıyorum.”