Gündem

Tekirdağ'da tarihi taşlar bakımsızlıktan harap durumda

Tekirdağ 'ın Saray ilçesinde yer alan Ayas Paşa Cami'nde bulunan Kırım Girayları'nın mezar taşları, bakımsızlık nedeniyle harap durumda

Abone Ol

Bu önemli tarihi mirastan yeterince ilgi ve özen gösterilmediği dikkat çekiyor.

Konuyla İlgili değerlendirme yapan Tekirdağ Kırım Türkleri Dernek Başkanı Hasan Erge:

Ayas Paşa Cami, Tekirdağ'ın köklü geçmişine tanıklık eden önemli bir yapı. Caminin haziresinde yatan Kırım Girayları da bölgenin tarihi açısından büyük önem taşıyor. Ancak ne yazık ki, bu mezar taşları zaman içinde ihmal edilmiş ve bakımsızlık nedeniyle harap hale gelmiş durumda.

Kırım Hanedanı'na mensup olan Kırım Girayları'nın bu mezarlarının korunması ve restorasyonu, bölgenin tarihi mirasının yaşatılması açısından son derece önemli. Yetkili kurumların bu konuya acilen el atması ve gerekli bakım ve onarım çalışmalarını gerçekleştirmesi bekleniyor. Aksi takdirde, bu değerli tarihi varlıkların yok olup gitmesi kaçınılmaz olacak. 

Saray ilçesindeki Ayas Paşa Cami ve içindeki Kırım Girayları'nın mezar taşları, Tekirdağ'ın zengin tarihsel geçmişine ışık tutan önemli birer unsurdur. Yetkililerin bu konuya önem vermesi ve gerekli adımları atması, bu mirasın gelecek nesillere aktarılması açısından son derece önemli.

Ayaz Paşa Cami'nde yatan Kırım Giraylarının isimleri şöyledir:

1. I. Selim Giray (1631-1666) - Kırım Hanlığı'nın 58. Hanı

2. II. Devlet Giray (1648-1699) - Kırım Hanlığı'nın 59. Hanı

3. II. Feth Giray (1672-1703) - Kırım Hanlığı'nın 60. Hanı

4. III. Selim Giray (1673-1713) - Kırım Hanlığı'nın 61. Hanı

5. II. Kaplan Giray (1678-1730) - Kırım Hanlığı'nın 62. Hanı