Tekirdağ Ticaret Borsasından yapılan açıklamaya göre, "Türkiye Ürün İhtisas Borsası A.Ş. (TÜRİB) tarafından Temmuz 2019 tarihinden itibaren yürütülen Lisanslı Depolarına konulan ürünlere ilişkin oluşturulan ve o ürünü temsil eden elektronik ürün senedi (ELÜS)lerin satışı artık direk TÜRİB üzerinden olduğu aracı kurum üzerinden gerçekleştirilecek.

 19 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak “Aracılık Sistemi” mudi/müşteri ile TÜRİB’e emir iletimi, ürün piyasaları Aracı Kurumunda (ÜPAK) tarafından gerçekleştirilecektir.

Aracılık ibaresi ile ifade edilen T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından faaliyet izni verilen ve TÜRİB tarafından Borsa Üyeliği’ne kabul edilen Ürün Piyasası Aracı Kuruluşları (ÜPAK) tarafından müşterileri ELÜS ve ELÜS’e dayalı vadeli işlem sözleşmelerine ilişkin alım veya satım emirlerinin müşteri adına ve hesabına TÜRİB’e iletilmek suretiyle gerçekleştirilmesidir.

Bu amaçla; Marmara Bölgesinde faaliyet göstermekte olan 23 Ticaret Borsası bir araya gelerek Marmara Ürün Piyasası Aracı Kurum Anonim Şirketi kurulmuştur. Ortaklık yapısı Tekirdağ, Akyazı, Babaeski, Bandırma, Biga, Bursa, Çanakkale, Çorlu, Edirne, Edremit, Hayrabolu, İpsala, İstanbul, Karacabey, Keşan, Kırklareli Lüleburgaz, Malkara, Mustafakemalpaşa, Sakarya, Susurluk, Uzunköprü, Yenişehir borsalarıdır. Şirket merkezi Tekirdağ olup, borsamız hizmet binasında faaliyet gösterecektir.

Kurulan bu şirket ile 19 Nisan 2024 tarihi itibariyle geçerli olacak olan “Aracılık Sistemi” ile daha güvenli, hızlı ve etkin bir piyasa oluşacaktır. Tarım Piyasalarındaki riskler, TÜRİB ve “Aracılı Sistem” de Marmara ÜPAK ile ortadan kalkacaktır.

 Marmara ÜPAK, Müşterilerin Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) alım satım emirlerinin TÜRİB’e iletilmesine aracılık edecek aynı zamanda TÜRİB’de gerçekleşen ELÜS işlemelerine ait “Takas ve Saklama” işlemleri kendi bünyesinde yapacaktır.

Marmara ÜPAK, ELÜS alım/satım işlemlerini yapmak isteyen tüm mudi/müşterileri sisteme dahil olup giriş yapım noktası olacaktır.

Marmara ÜPAK uzman ekibi ile tarımsal ürün piyasalarında işlem yapan yatırımcılara kurumsal hizmet verecektir. Bu sistem ile tarımsal ürün piyasalarında fiyat belirsizliği azalırken tarım piyasalarının finansman sorunu çözülecektir.

Aracılı Sistemin en önemli amaç ve hedeflerinden biri, mevcut mudi/müşteri sayısının artması, piyasanın derinleşmesi ve daha likit hale gelmesi ile işlem hanesinin artmasıdır. Marmara ÜPAK A.Ş. bu konuda oldukça önemli bir görev üstlenmiştir." İfadesine yer verilmekte. 

TÖRENE KATILAN ÜYELERİN İSİM LİSTESİ

İSİM

ÜNVAN

BORSA ADI

OSMAN SARI

YÖNETİM KURULU BAŞKANI

TEKİRDAĞ TİCARET BORSASI

HASAN SAKA

YÖNETİM KURULU BAŞKANI YARD.

AKYAZI TİCARET BORSASI

ÜNSAL VURAL

YÖNETİM KURULU BAŞKANI

BABAESKİ TİCARET BORSASI

YÜKSEL ERTAN

YÖNETİM KURULU BAŞKANI

ÇORLU TİCARET BORSASI

ÖZAY ÖZTÜRK

YÖNETİM KURULU BAŞKANI

EDİRNE TİCARET BORSASI

ABRURRAHİM TARKAN DENİZER

YÖNETİM KURULU BAŞKANI

EDREMİT TİCARET BORSASI

SÜRAYYA ÇİFTÇİOĞLU

YÖNETİM KURULU BAŞKANI

HAYRABOLU TİCARET BORSASI

NECMİ SEZER

YÖNETİM KURULU BAŞKANI

İPSALA TİCARET BORSASI

HAKKI İSMET ARAL

YÖNETİM KURULU BAŞKANI YARD.

İSTANBUL TİCARET BORSASI

NECMİ KAYMAZ

YÖNETİM KURULU BAŞKANI

KEŞAN TİCARET BORSASI

ATİLA AYAZ

YÖNETİM KURULU BAŞKANI

MALKARATİCARET BORSASI

MUSTAFA GENÇ

YÖNETİM KURULU BAŞKANI

SAKARYA TİCARET BORSASI

SEFER GÖÇER

YÖNETİM KURULU BAŞKANI

SUSURLUK TİCARET BORSASI

EGEMEN ASLAN

YÖNETİM KURULU BAŞKANI

UZUNKÖPRÜ TİCARET BORSASI