Ankara – Köklü geçmişi, 1925 yılında kurulan “Sular Fen Heyeti Müdürlüğü”ne kadar uzanan DSİ, Türkiye’nin su ve enerji gücü olarak faaliyetlerini sürdürüyor. 1953’teki kanun ile yetkileri artırılan DSİ, tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde birçok projeyi tamamlayarak milli ekonomiye katkıda bulundu.
DSİ, Türkiye’nin yerüstü ve yeraltı sularının korunması ve faydalanılması için su kaynaklarının planlaması, yönetimi ve geliştirilmesinden sorumlu en yetkili kuruluş konumundadır. Bugün, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olarak 26 bölge müdürlüğünde yaklaşık 25 bin personel ile çalışmalarını yürütmektedir.
Vatandaşlar tarafından daha çok baraj inşaatı ile tanınan DSİ, içme ve sanayi suyu üretimi, hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı ve taşkın kontrolü gibi geniş bir yelpazede mühendislik yapıları sunmaktadır.
DSİ, suyun etkisini yurt sathına yaymayı hedefleyerek, dünyada ilk kez uygulanan sistemler ve en büyük barajlar gibi binlerce su yapısını hizmete sunmuştur. Ayrıca, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP) gibi entegre projelerle bölgesel kalkınmayı desteklemektedir.
Teşkilatlandığı günden bu yana “Su Vatandır” anlayışıyla hareket eden DSİ, son yüzyılda 5,5 trilyon TL maliyetle 18,168 tesisi hizmete sunmuştur. Baraj ve göletlerle 183,4 milyar metreküplük su depolama kapasitesi sağlanmış, 7,2 milyon hektar arazi sulamaya açılmıştır.
DSİ, suyun gücünü milletle buluşturacak projelere azimle devam edecektir.