Adnan Arsu: "Zararım Yok, Şikâyetçi Değilim"

Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) davasının ikinci duruşması bugün gerçekleştirildi. Sanıkların çoğunluğu vareste tutulurken, mağdur sıfatıyla yumurta üreticisi Adnan Arsu mahkemede hazır bulundu. Arsu, yem ihtiyacını karşılamak üzere mısır aldığını, bu ürünleri Candarlar Tarım’dan temin ettiğini belirtti.

Arsu, “Tarım İl Müdürlüğü raporuna göre bu ürünlerin yem olarak kullanılmasında bir sakınca yoktu. Biz de bu doğrultuda kullandık. Ayrıca GDO’lu soya da kullanıyoruz. Mısır ve soya karışımını hayvan yemi olarak değerlendiriyoruz. Herhangi bir mağduriyetim ya da maddi zararım olmadı. Bu nedenle şikâyetçi değilim,” ifadelerini kullandı.

Tarım Yetkilisi Akbulut’tan Çarpıcı İddialar

Duruşmada tanık sıfatıyla dinlenen Tarım İl Müdürlüğü Yem Şube Müdürü Pasın Akbulut, ithalat sürecine ilişkin önemli bilgiler verdi. Akbulut, 9 Mayıs 2024 tarihinde kurumda çalışmayan eski personel Hasan Zeybek'in sistem üzerinde işlem yaptığının tespit edildiğini söyledi. “Durumu önce bakanlığa, ardından savcılığa bildirdik. Müfettiş atandı. Söz konusu kişi üzerinden 6 işlem yapılmış, diğer 5 işlem ise kurum personelince gerçekleştirilmiş. Ancak 3 bine yakın işlemde yalnızca 11 gemide usulsüzlük tespit edildi,” dedi.

Gemiler boşaltıldığı için yerli mısırdan numune aldıklarını belirten Akbulut, yalnızca AK Nişasta firmasının ürünlerinin gıdalık olarak değerlendirildiğini, diğerlerinin yem olarak kullanıldığını ifade etti. “Bazı ürünler mahkeme kararıyla serbest bırakıldı. Yeme uygun GDO’lu ürünler firmalara teslim edildi, uygun olmayanlar teslim edilmedi,” dedi.

"Gemiden Haberim Yok" Sözü Salonu Güldürdü

Mahkeme Başkanı’nın usulsüz işlemler neden yapıldı sorusuna Akbulut şu yanıtı verdi: “Gemiyle gelen ürünlerin bize bildirilmemesi nedeniyle sistemde işlem yapılmadı. Üstelik şifre kırılarak sisteme girilmiş. Bizim şubemizde çalışmayan biri işlem yapmış. 8 bin işlemde sadece 11’inde sorun çıktı. Bu sistemsel bir zafiyet değil.”

Bir avukatın “Bu gemi yürüyerek mi geçti?” şeklindeki esprisi, salonda gülüşmelere neden oldu.

Analiz Mevzuatı ve Şifre Tartışması

Sanık avukatlarından Cengizhan Erbaş, gelen ürünlerin yüzde yüz analize tutulması yönünde bir yasal zorunluluk olup olmadığını sordu. Akbulut, “Hayır, böyle bir zorunluluk yok. Analiz istenirse yapılır. Bizim tarım bilgi sistemine dair şifremiz bile yok,” yanıtını verdi. Akbulut ayrıca, sistemde işlem yapan kişinin şifreyi nasıl elde ettiğini bilmediklerini, şubedeki diğer görevlilerden sadece Eda Göktepe ve Osman Sakız’ın bu işlemlerle ilgilendiğini belirtti.