Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Tekirdağ’da yıllardır çözülemeyen depreme dayanıksız okul sorununu bir kez daha gündeme getirdi. CHP’li Dr. Yüceer, “Konuyu daha önce de defalarca soru önergeleriyle, basın açıklamalarıyla, haberlerle gündeme taşımamıza rağmen sorun çözülememiştir” dedi.

ÖĞRETMENLER, ÖĞRENCİLER VE VELİLER MAĞDUR

Sorunun 2019 yılında Silivri depreminin ardından başladığını hatırlatan Dr. Yüceer, “Bundan tam 4 dört yıl önce 26 Eylül 2019 tarihinde İstanbul’un Silivri ilçesinin açıklarında Marmara Denizi’nde meydana gelen deprem sonrasında Tekirdağ’daki mevcut okulların bazıları hasar görmüş ve öğrenciler başka okullara aktarılmıştı. Aradan geçen süre boyunca depreme dayanıksız olan okulların tespiti, tadilat ve yıkım süreçleri devam etmiştir. Ancak bu süreç uzadıkça uzamıştır. Okulların güçlendirilmesinde ya da yenilenmesinde yaşanan gecikme öğretmenler, öğrenciler ve veliler için mağduriyet yaratmaktadır. Bu mağduriyetlerin derhal giderilmesi için depreme dayanıksız okullar bir an önce güçlendirilmeli ya da yenilenmelidir” dedi.

ÇORLU’DA 5 OKUL BOŞALTILDI

Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından Çorlu ilçesinde 5 okulun tahliye edildiğini söyleyen Dr. Yüceer, “Çorlu'da Alipaşa İlkokulu ve Türkgücü İlk ve Ortaokulu'nun yıkılmasına, Şahinler Ortaokulu, Gazi İlkokulu ve Uncular İlkokulu binalarının da güçlendirilmesine karar verilmiştir. Ara tatilin ardından okula başlayacak eğitimlerde, tahliye kararı verilen okullardaki 7 bin 917 öğrenci başka okullara nakledilmiştir” diye konuştu.

17 OKUL İÇİN BAKANLIKTAN ONAY BEKLENİYOR

CHP’li Yüceer ifadelerini şöyle sürdürdü, “Öte yandan soru önergelerimiz yanıtsız bırakılırken ya da eksik yanıtlanırken haberlerde Tekirdağ'da 62 okulun depreme karşı güçlendirilmesi tamamlandığı ancak il genelinde etüt çalışmalarının devam ettiği, 11 okulda güçlendirme sürdüğü, 13 okulun ihale sürecinde olduğu ve 17 okul için de bakanlıktan onay beklendiği belirtilmiştir. Güçlendirme devam eden okullarda güçlendirme bir önce bitirilmeli, ihale sürecinde olan okulların ihaleleri yapılmalı, bakanlıktan onay bekleyen 17 okul içinse derhal onay verilmelidir.”

CHP’li Yüceer konuyu bir kez daha Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi vererek Meclis gündemini taşıdı. CHP’li Yüceer’in Bakan Özer’den yanıt istediği sorular şöyle:

  1. Çorlu’da depreme dayanıksız olduğu için tahliye edilen okulların durumu Kahramanmaraş merkezli depremler olmasaydı bilinmeyecek miydi?
  2. Güçlendirilmesine karar verilen Şahinler Ortaokulu, Gazi İlkokulu ve Uncular İlkokulu’nun güçlendirmesi ne zaman tamamlanacaktır?
  3. Yıkılmasına karar verilen Alipaşa İlkokulu ve Türkgücü İlk ve Ortaokulu'nun yıkımı ne zaman tamamlanacak, yerlerine yapılacak okullar ne zaman hizmete sunulacaktır?
  4. Tekirdağ’da depreme dayanıksız olduğu için güçlendirilen veya yıkılmayı bekleyen kaç okul bulunmaktadır? Söz konusu okullarda kaç öğrenci öğrenim görmektedir?
  5. Türkiye genelinde depreme dayanıksız olduğu için güçlendirilen veya yıkılmayı bekleyen kaç okul bulunmaktadır?
  6. Son 10 yılda, Tekirdağ’da depreme dayanaksız olduğu için güçlendirilen veya yıkılan kaç okul olmuştur? Bunun yıllara göre dağılımı nasıldır?
  7. Tekirdağ’daki devlet okullarında kaç derslik bulunmaktadır ve güncel olarak kaç derslik ihtiyacı bulunmaktadır?
  8. Ülke genelindeki devlet okullarında kaç derslik bulunmaktadır ve güncel olarak kaç derslik ihtiyacı bulunmaktadır?
  9. Tekirdağ’daki devlet okullarındaki sınıf mevcudu ortalaması kaçtır, sınıf mevcudu bu ortalamanın üstünde olan sınıf sayısı ve bu sınıflarda eğitim gören öğrenci sayısı kaçtır?
  10. Ülke genelindeki devlet okullarındaki sınıf mevcudu ortalaması kaçtır, sınıf mevcudu bu ortalamanın üstünde olan sınıf sayısı ve bu sınıflarda eğitim gören öğrenci sayısı kaçtır?
  11. 2020 yılının Mart ayından bu yana Tekirdağ’da ve ülke genelinde kaç yeni okul inşa edilmiştir?