Çorlu Belediyesi Arama Kurtarma Ekibine katılmak isteyen vatandaşların sayısında önemli bir artış olduğunu belirten Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Çolpan, bu kapsamda gönüllü ekip üyeliği için başvuruların yeniden açıldığını söyledi.

Başkan Yardımcısı Çolpan yaptığı açıklamada, “Meydana gelen depremler ve sel felaketleri afet öncesinde, afet anında ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda maalesef yeterli bilgiye sahip olmadığımızı bizlere gösterdi.

Yaşanabilecek afetlerde insani destek çalışmalarında görev alabilmeleri için vatandaşlarımızın ekibimize katılarak gerekli eğitimleri alması çok önemli. Çorlu Belediyesi Arama Kurtarma Ekibimize katılmak isteyen gönüllü üyelerimiz, “AFAD Gönüllüsü Sistemi”nde hafif arama kurtarma, yangın söndürme, temel ilk yardım ve insani destek çalışmaları gibi konularda eğitimler almaktadır.

Özellikle deprem afetlerine arama kurtarma çalışmalarının profesyonel ekipler gelene kadar akrabalar, komşular ya da o an bölgede olan vatandaşlar tarafından müdahale edildiğini yaşayarak bir kez daha öğrendik. Ekibimize katılacak her gönüllümüz, alacağı eğitimler neticesinde, afet sonrası müdahale aşamasında doğru davranış sergileyebilecek kapasiteye erişecektir.

Her türlü afete hazırlıklı olabilmek için önce kendimizi eğitmemiz gerektiğini asla unutmamalıyız. Kendimize ve çevremize fayda sağlayabilmek için başvuru şartlarını taşıyan Çorlulu hemşehrilerimizi ekibimize katılmaya davet ediyoruz. Olası afet ve acil durumlarda görev alacak ekip arkadaşlarımız aldıkları eğitimlerin ardından yaşamlara umut olacaklar.

Başvuracak ekip üyelerimizde aradığımız ön şartlar ise şöyle:

18-45 yaşları arasında olmak, AFAD gönüllüsü olmak, sağlık durumu arama-kurtarma çalışmalarında görev yapmaya elverişli olmak, yükseklik korkusu (akrofobi) bulunmamak, kapalı alan korkusu (klostrofobi) bulunmamak, kan tutması (hemofobi) bulunmamak, bedensel engeli bulunmamak, Çorlu’da ikamet etmek, olağanüstü durumlarda kolay ulaşılabilir ulaşım güzergâhında ikamet ediyor olmak.

Gönüllülerimizin başvuruları değerlendirildikten sonra gönüllü adayına bilgilendirilme yapılacak.” dedi.

EDİTÖRDEN

Arama kurtarma eğitimi?

Arama kurtarma eğitimi, insanları kurtarma, tahliye etme ve diğer acil durumlarda hızlı bir şekilde hareket etme konusunda eğitimli kişilerin kazanması gereken bir dizi beceri ve bilgiyi içerir. Arama kurtarma eğitimi, farklı alanlarda ve seviyelerde eğitim programları içerir.

Bazı temel arama kurtarma eğitimleri arasında şunlar yer alır:

  1. İlk yardım: Acil durum tıbbi müdahale becerilerinin öğrenilmesi.

  2. Arama teknikleri: Arama ekiplerinin, kaybolan veya mahsur kalan insanları bulmak için kullanabilecekleri arama teknikleri ve araçları hakkında eğitim almaları.

  3. Kurtarma teknikleri: Yaralı veya mahsur kalmış kişilerin kurtarılması için kullanılan tekniklerin öğrenilmesi.

  4. Tahliye: İnsanların güvenli bir şekilde tahliye edilmesi için gerekli tekniklerin öğrenilmesi.

  5. Ekip çalışması: Arama kurtarma ekiplerinin koordinasyonu ve etkin bir şekilde çalışmaları için gerekli olan becerilerin geliştirilmesi.

  6. Psikolojik destek: Arama kurtarma ekiplerinin, acil durumlar sırasında stresle başa çıkmak için gerekli psikolojik destek hakkında eğitim almaları.

Arama kurtarma eğitimi, çeşitli kuruluşlar tarafından sunulmaktadır. Bunlar arasında sivil savunma kurumları, itfaiye teşkilatları, üniversiteler ve özel eğitim kuruluşları yer alır. Eğitimler çoğunlukla pratik uygulamalarla birleştirilerek gerçek hayat senaryolarına benzer ortamlarda gerçekleştirilir.