Yazılanları okudum da Hasan abime fazla yüklendiğimizi düşünmeye başladım.

Hasan Erge tarafından kendi hesabundan paylaştığı kandil yorumudur: "Kandiller, mahyalı camilerimizi bize tanıtan manevi köprülerdir. İlk adımı bu muhteşem gecelerde attık. Kutlu olsun."

Bu Kandil spotuna oldukça fazla eleştiri gelmişti.  Ben de aşağıdaki cümlelerimle kendilerine bir nebze de olsa destek olmak istedim. Kandil gecelerini kutlamak toplumumuzda dini bir vecibeden öte bir örf, bir kültüre dönüşmüştür. Bu örf ve kültür bence ülke hayrına ve yararınadır.

Kandil geceleri İslam ülkeleri içerisinde sadece Türkler tarafından kutlanır. Bu geceler Türk insanının İslam yorumunu yansıtır. Bu kandillerin sürdürülmesi toplum içerisinde sevgiyi, birlik ve beraberliği pekiştirme amacına yöneliktir. Bir noktada toplum binasının çimentosu işlevini görür.

İslam adına siyaset yapanların insanlarımızı kamplaştırıp, birbirine düşmanlaştırdığı bu ülkede birlik ve beraberliği güçlendirip, sevgiyi, kardeşliği çoğalacak her ritüel ve örf çok önemlidir. Seküler ya da muhafazakar tüm insanlarımız kandillerde tek bir ortak paydada buluşabilmektedir. Zaten namaz gibi ibadetler konusunda duyarsız olan insanlarımız bırakalım da kandil hassasiyetlerini devam ettirsinler. "İslam'da kandil yoktur." diyerek ortalıkta çığlık atmanın anlamı yoktur. Toplumda devamlılık arzeden kandil kültürünün milletimizin kaynaşmasına, dayanışmasına birlik berabirliğini sürdürmesine çok katkısı olduğuna inanıyorum.

Kandil münasebetiyle birçok dostum beni aradı bana yazdı ben de hakeza … Hatırlanmak güzel şeydir.